Hoe kiest u de juiste hondenlijn?

 

 

Gewicht van de hond
Gedrag aan de lijn
Persoonlijke voorkeur

Uiteraard kiest u niet een zware of brede lijn voor een klein hondje. Voor kleine hondjes is vaak een tuigje beter om te voorkomen dat er teveel kracht op het kleine nekje komt te staan.

GEDRAG
Heeft u een hond die veel trekt of soms kan uitvallen naar andere honden, dan raden wij een lijn aan met meer grip. 

PERSOONLIJKE VOORKEUR
Dat is natuurlijk aan u, wat u zelf het prettigst vindt. Een leren lijn is bijvoorbeeld comfortabel, terwijl een lijn van Biothane of Tracer Webbing weer meer grip heeft.

PPM Plat

Deze lijn is plat en hol gevlochten, veel gebruikt bij hondenlijnen en paardenhalsters en teugels. Neemt geen vocht op, ook blijft het touw op het water drijven en is snel droog. Het koord is licht van gewicht en voelt soepel aan, Dit koord kan in de wasmachine worden gewassen op max. 30 graden. Deze lijn is er in standaard, maar ook in de wat luxere uitvoering te verkrijgen. Nadeel ze worden uiteindelijk wat doffer van kleur.

PPM rond gevuld met takeling

Dit is in tegenstelling tot PPM plat gevuld met kerndraden. Er zijn vele kleuren verkrijgbaar, zowel basiskleuren als gemeleerd. Het touw is licht van gewicht, bestand tegen schimmel en rot, niet giftig. Het koord wordt getakeld met micord of paracord type 1, hierdoor komt er een leuk extra motief op het koord. Aan het einde van het touw, wordt het netjes afgewerkt met eindkapjes.

Biothane

Deze lijn is duurzaam, waterdicht en gemakkelijk schoon te maken. Dit product is zeer populair. De Beta serie heeft een matte uitstraling en uitstekende flexibiliteit, zelfs in koude omstandigheden. Het is diervriendelijk, het is namelijk de vervanger van leer.

Webbing met Rubber Tracer

Deze lijn is in een aantal kleuren en maten verkrijgbaar.
Door het geintegreerde rubber glijdt de lijn niet weg en heeft een stevige grip. Deze lijn is heel fijn in het gebruik.

Eventueel kunt u het handvat laten maken van het materiaal Biothane, als ook de uiteinde bij de musketon

 

Leder

Nubuckleer - is heerlijk zacht voor de handen en geeft geen blaren, ook niet als de hond hard aan de lijn trekt. Gemaakt van Buffelleer (pull-up leer) structuur is vergelijkbaar met suede. 

Vetleer (rundleer) - is een leersoort waarbij het leer is behandeld met natuurlijke  olie of was en daardoor een vettig en wasachtig oppervlakte heeft. De kleur is diep geimpregneerd, zodat de structuur nog zichtbaar is...Vetleer wordt mooier door gebruik en heeft weinig onderhoud nodig..en is weersbestendig. Een riem van vetleer blijft met juiste zorg jarenlang er mooi uitzien en is comfortable. Nadeel soms zijn er wat onregelmatigheden op te zien en zijn de snijlijnen niet altijd even recht.

Leder in combinatie Paracord

Het handvat en uiteinde bij de musketon worden voorzien van leder dat ook nog eens gevlochten wordt. Het koord is van PPM rond gevuld en de afwerking onderaan het leer wordt gedaan met Paracord. In vele basiskleuren en gemeleerde kleuren verkrijgbaar.  

Geknoopt met Paracord

Deze lijn wordt geheel geknoopt met Paracord, ook zijn er verschillende knooptechnieken hiervoor. Natuurlijk ook afgewerkt met een musketon en eventueel ronde ring. Vraagt u naar de mogelijkheden...Ook Paracord is er in vele kleuren verkrijgbaar...meer dan 200 kleuren.

Eventueel kunt u het handvat, als ook het uiteinde van de musketon laten maken van het materiaal Biothane.